Skip to main content
Please wait...

Tiada pengumuman buat masa sekarang

Sejarah Mahkamah Kelantan

Sejarah  sistem perundangan dan kehakiman Kelantan yang berasaskan undang-undang Islam dan adat terus berkembang dari semasa ke semasa di bawah beberapa orang Sultan sehingga menjadi agak teratur pada masa Sultan Mansur dari tahun Seribu Lapan Ratus Sembilan Puluh Satu [1891] sehingga seribu Sembilan Ratus [1900]. Adalah dipercayai Sultan Muhammad ke Dua [II] adalah orang yang memulakan tradisi pemerintahan undang-undang berasaskan hukum syarak ini. Sistem Mahkamah Inggeris mula ditubuhkan di Kelantan dengan kedatangan W.A Graham iaitu seorang Penasihat Inggeris pada tahun Seribu Sembilan Ratus Tiga [1903].

 

Satu Enakmen telah diluluskan pada tahun 1928 untuk melantik seorang lulusan undang-undang menjadi Pesuruhjaya Kehakiman atau Judicial Commisioner yang juga bertindak sebagai Penasihat Undang-Undang. Beliau bukan sahaja dipertanggungjawabkan sebagai Hakim di Mahkamah Tinggi tetapi juga bertanggungjawab untuk mendraf semula dan mengkanunkan undang-undang Kelantan. Rekod menunjukkan bahawa E B Williams pada tahun 1939 telah dilantik sebagai Judicial Commisioner Kelantan yang pertama. Setelah sekian lama dikuasai oleh orang Inggeris pada tahun 1954 warga tempatan pertama yang menjadi Hakim Mahkamah Tinggi di Kelantan ialah Yang Arif Syed Sheh bin Syed Hassan Barakhbah. Beliau menjawat jawatan tertinggi ini sehingga 1956. Bermula dari tahun 1960 Hakim Mahkamah Tinggi di Kelantan dikuasai sepenuhnya oleh warga tempatan.

 

Bagi pentadbiran keadilan peringkat rendah pula, J G. Adams menjadi Hakim Mahkamah Sesyen di Kelantan dari tahun Seribu Sembilan Ratus Empat Puluh Lapan [1948] sehingga Seribu Sembilan Ratus Lima Puluh Satu [1951], diikuti H.L Wrigglesworth dari Seribu Sembilan Ratus Lima Puluh Tiga [1953]. Anak tempatan pertama yang menjadi Hakim Mahkamah Sesyen adalah Tan Sri Ali bin Hassan dari 1953 sehingga 1954. Selepas tahun 1956 Hakim-Hakim Mahkamah Sesyen di Kelantan ini terus dikuasai oleh anak-anak tempatan.

 

 

Antara bangunan mahkamah lama dibina di Kelantan adalah Mahkamah Kota Bharu yang dibina pada tahun 1903 yang terletak di hadapan Padang Merdeka sekarang dan juga Mahkamah Tinggi Kota Bharu di Padang Gimlate. Seiring dengan pembangunan Malaysia, sistem keadilan di Kelantan boleh dilihat berkembang dengan pesatnya melalui terbinanya bangunan-bangunan mahkamah yang menjadi pusat dan tempat rujukan bagi rakyat mencari keadilan.

Kompleks Mahkamah Kota Bharu ( lama ) telah dirasmikan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Yahya Petra Ibni Al-Marhum Sultan Ibrahim pada 6 Oktober 1969. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan Kelantan begitu menitikberatkan soal pentadbiran keadilan di negeri ini. Perkembangan mahkamah di Kelantan seterusnya boleh dilihat melalui pertambahan bangunan baru mahkamah-mahkamah ini:

 

 1. MAHKAMAH MAJISTRET PASIR PUTEH pada 28 April 1974
 2. MAHKAMAH MAJISTRET MACHANG pada 18 Ogos 1976
 3. MAHKAMAH MAJISTRET TANAH MERAH pada 6 Mei 1978
 4. MAHKAMAH MAJISTRET BACHOK pada tahun 1978
 5. MAHKAMAH MAJISTRET PASIR MAS pada 7 November 1979
 6. MAHKAMAH MAJISTRET TUMPAT pada tahun 1982
 7. MAHKAMAH SESYEN / MAJISTRET GUA MUSANG pada 4 Julai 2001
 8. MAHKAMAH MAJISTRET KUALA KRAI pada tahun 2007
 9. MAHKAMAH MAJISTRET JELI pada 5 Julai 2007
 10. MAHKAMAH SESYEN / MAJISTRET PASIR MAS pada tahun 2011
 11. KOMPLEKS MAHKAMAH KOTA BHARU, BANDAR BARU TUNJUNG pada tahun 2019 
 12.  

Sejarah juga telah terukir sekali lagi apabila Majistret wanita pertama telah dilantik di Negeri Kelantan iaitu  Yang  Amat  Mulia  Tengku Amalin ‘A-Ishah Putri binti Sultan Ismail Petra menjadi Majistret wanita pertama pada 26 Jun 2006. Sejarah turut menyaksikan anak-anak Kelantan dilantik untuk menduduki jawatan terkanan dalam Badan Kehakiman Malaysia, antaranya Yang Berbahagia Tan Sri Rohana Binti Yusuf, Presiden Mahkamah Rayuan 2019 - 2022, Yang Amat Berbahagia Tun Arifin Bin Zakaria, Ketua Hakim Negara 2011 - 1017 dan Yang Amat Arif Tun Tengku Maimun Binti Tuan Mat 2019 - sekarang. 

 

Pada 28 Julai 2019 bangunan baru Kompleks Mahkamah Kota Bharu, Bandar Baru Tunjung telah selamat diduduki dan digunakan sepenuhnya bagi menggantikan bangunan mahkamah yang lama. Majlis penyerahan bangunan telah diadakan pada 23 Julai 2019 di antara JKR - BHEUU - Mahkamah Negeri Kelantan.

 

Kompleks Mahkamah Kota Bharu telah dirasmikan pada 14 Mac 2023 bersamaan 21 Syában 1444H oleh Tengku Mahkota Kelantan Ke Bawah Duli Yang Teramat Mulia Dr. Tengku Muhammad Fa-Iz Petra Ibni Al Marhum Sultan Ismail Petra.